Acoustics and Fire problem solved at Gold Coast University Hospital

Noise reverberation control and high Fire Hazard requirements were needed for the huge main entrance atrium at the new Gold Coast University Hospital. SUPAWOOD’S SUPACOUSTIC products met both requirements perfectly and also achieved the aesthetics the design demanded.

The $1.7 billion GCUH at Southport Qld is the largest public health project undertaken in Australia to date. The design consortium included Silver Thomas Hanley, PDT and HASSELL.

The main entrance and foyer forms a huge atrium space lit by natural light through the large amount of glazing which integrates the interior with the surrounding parkland. However large spaces and acoustically reflective glazing create reverberation issues.The use of SUPACOUSTIC panels successfully softened the acoustics, achieving a non-clinical and welcoming atmosphere.

As the main entrance and exit of the hospital, BCA required the highest possible Fire Hazard rating, group 1. The SUPACOUSTIC panels supplied are in concept veneer on 12mm FR MDF were Fire Group 1 certified.

Perforated panels in SUPAFINISH Hoop Pine bring the warmth of timber and a welcoming atmosphere to a hospital visit. The concept veneer ensured consistency of colour and grain over a broad surface area. 

SUPAWOOD acoustic panels and ceiling tiles in SUPAFINISH have also been used extensively throughout the Clinical Services Building and Internal Patient Unit of this hospital complex. 

Aesthetic, tastefully dramatic but practical, the SUPACOUSTIC Hoop Pine panels used in this prestigious project met the highest expectations and standards the design team demanded.

gcuh

Awards:

2014 Master Builders Australia National Awards - Commercial Master Builder of the Year - awarded to Lend Lease Building

2014 Master Builders Australia National Awards - Public Buildings Award – over $50 million - awarded to Lend Lease Building

2014 Master Builders Queensland Housing and Construction Awards - Winner - Project of the Year - awarded to Lend Lease Building

2014 Master Builders Queensland Housing and Construction Awards - Winner - Health and Education Facilities over $250 million - awarded to Lend Lease Building

2014 Engineers Australia Queensland Engineering Excellence Awards - Excellence Award in the Building and Structures category - awarded to Aurecon and Jacobs

2014 International Interior Design Association (IIDA) Best of Asia Pacific Design Award - Best of Category for Healthcare - awarded to GCUH Architecture

2014 International Academy for Design and Health - Finalist - Health Project Over 40,000 sqm

2014 Master Builders Gold Coast Region Housing and Construction Awards - Project of the Year - awarded to Lend Lease Building

2014 Master Builders Gold Coast Region Housing and Construction Awards - Civil Contractor of the Year - awarded to Lend Lease Building

2014 Master Builders Gold Coast Region Housing and Construction Awards - Winner - Health and Eucation Facilities over $150 million - awarded to Lend Lease Building

2014 Australian Institute of Architects (Queensland) Awards - State Commendation for Public Architecture - awarded to GCUH Architecture

2014 Infrastructure Partnerships Australia - National Infrastructure Awards - Finalist - Project of the Year

2014 Australian Institute of Architects (Queensland) Awards - Gold Coast/Northern Rivers Regional Architecture Awards - Regional Commendation - awarded to GCUH Architecture

For more information visit the SUPACOUSTIC page... 

For more information visit the SUPAFINISH page...

 

 

SUPASLAT ceiling panels meet stringent criteria for the highest Green Star ratings in office fit-out.

SUPASLAT slatted ceiling panels have been used to enhance the fit-out of the headquarters of Federal Government Departments in Canberra’s rapidly growing City West region. The City West Offices building at 50 Marcus Clarke St has achieved:

  • 6 Star Green Star - Office Design v2
  • 6 Star Green Star - Office As Built v2
  • 5 Star Green Star - Office Interiors v1.1

city west 1

The design and construction team of this high rise new age building project employed a Green Star accredited consultant throughout the project to help them achieve the highest Green Star rating possible. Therefore only sustainable building methods and materials were used throughout. SUPASLAT ceiling panels fitted perfectly the stringent criteria required.

The fit-out by the sole Government agency tenant was 100% integrated with the base building works allowing for every detail to be pre-planned. SUPASLAT innovative and flexible pre-finished slatted ceiling panels in natural sustainable timber were chosen for the ceilings of the common lounge areas. These panels are made up of sections of timber assembled into a panel that when installed produces a floating or directional effect. The wooden slats used are wide and are complimented by the use of a striped carpet to form a striking feeling of extended space.

SUPASLAT ceiling panels were supplied with our acoustic insulation option to achieve minimization of noise levels in the large open areas and therefore attaining further green points for the fit-out. Due to the expanses of these ceilings, the panels also proved an excellent choice to provide the large number of concealed hatches required to access services in the ceiling cavity such as air conditioning, sprinklers and integrated lighting.

Australian made, SUPASLAT panels are supplied with Supawood's unique fixing systems which means installation is concealed, quick and cost effective.

city west 2

For more information visit the SUPASLAT page... 

SUPASLAT MAXI BEAM used for prestige sports stadium redevelopment.

SUPASLAT MAXI BEAM light weight decorative beams have been chosen by leading architects for dramatic use in the corporate board room and administration offices of a prestige sporting venue redevelopment (Simonds Stadium Kardinia Park formerly Skilled Stadium). The project is an excellent example of the creative possibilities this innovative product can project. Strength, drama, direction and the warmth of wood!

In the administration offices at, the SUPASLAT MAXI BEAM run the length of walkways and corridors to arouse a sense of space and direction. In these areas the beams have been used to conceal services such as air conditioning ducts while allowing for lighting, sprinklers and exit signs to be cleverly integrated. The designers have selected the warmth of wood for the finish to contrast beautifully with the raw surface of the concrete structural support beams and complement other internal textures.

Once again in the corporate board room, SUPASLAT MAXI BEAM has been used to enhance the other elements of the interior design. The beams here cleverly exaggerate the length of the boardroom table and the room as a whole. They flow superbly from one end of the room to the other and the warmth of their wood complement the wood of the table and the feature walls at either end.

Although only weighing less than 2kg per lineal meter for a 50mm thick by 200mm deep beam, the manner in which they have been used in this project has achieved the illusion that they are exceptionally strong and indeed a structural part of the overall building. This is certainly a fine example of how a designer can achieve an extraordinary outcome through the use of SUPASLAT MAXI BEAM light weight decorative beams in a high profile project.

For more information visit the SUPASLAT MAXI BEAM page...

SUPATILE 10 tiles chosen for major repair of storm damaged ceiling.

SUPATILE 10 ceiling tiles have proven to be the perfect quick fix solution for the repairs to the ceiling of the stadium function room at Etihad Stadium in the Melbourne Docklands.

When freak storm lashed Melbourne, part of the external roof around the concourse collapsed causing severe damage to function rooms and areas on the two levels below. In one of the function rooms the water damaged the traditional plasterboard tiles that were fitted into the T-bar two way exposed grid but did not damage the actual grid frame they were suspended in.

The venue’s management needed a solution to fix the damage quickly but at the same time decided that the large area should also be enhanced. SUPATILE 10 was recognized as the perfect choice.

SUPATILE 10 is designed to fit directly into the traditional two-way T-bar grid system but in such a way that only a neat 10mm express joint is exposed. In this situation it was just a case of the builder estimating the quantity of tiles required for the ceiling, placing an order and installing them. Service panels for lights and other services could also be easily specified to allow for incorporating existing fixtures. As the SUPATILE 10 tiles are prefinished and acoustically effective, there was little else to do.

SUPATILE 10 is available in a wide range of finishes so a finish could be chosen to blend with the existing decor. Here SUPAFINISH Hoop Pine was chosen for durability and low maintenance. The end result created an atmosphere for the whole area giving the feeling the entire room had been given a complete refit. 

To find out more information visit the SUPATILE 10 page...

To find out more information visit the SUPAFINISH page...